Berliner Luft - najprostszy niemiecki deser

Berliner Luft (berlińskie powietrze) - to jeden z najprostszych niemieckich deserów. Jego nazwa zapewne wzięła się od jego delikatnej konsystencji. Podstawowymi składnikami deseru są m.in jajka, cukier i żelatyna. Ciekawostką jest fakt, że ,,Berliner Luft" w wersji z białym winem był ulubionym deserem Adolfa Hitlera. 


Berliner Luft

  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 50 dag mrożonych malin
  • gałązka mięty ogrodowej (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie oddzielamy białka od żółtek. 1/2 szklanki cukru ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy sok z połowy cytryny. W małym garnku podgrzewamy wino a następnie dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Podgrzane wino i rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy z żółtek cały czas mieszając. Całość trzymamy w lodówce, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
W międzyczasie ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do schłodzonej masy. Następnie deser przekładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce około 2,5 godziny. Sos malinowy przygotowujemy z większej porcji malin (kilka malin odkładamy do dekoracji deseru). Owoce przecieramy przez sitko, a następnie wkładamy do lodówki. Schłodzony wcześniej deser podajemy z wymieszanym sosem malinowym. Opcjonalnie (deser dekorujemy kilkoma malinami i liściem mięty).



Guten Appetit !



Komentarze