Fondue serowe - #zakochajsiewszwajcariinawakacje
Być w Szwajcarii i nie spróbować Fondue to prawdziwy, kulinarny grzech. Słowo Fondue pochodzi od francuskiego czasownika [fondre] - roztapiać się. Jest to potrawa typowo szwajcarska, ale cieszy się popularnością również we Francji i Włoszech. Początkowo była to potrawa sporządzana przez górali ze Szwajcarii jako wykorzystanie sera zimą oraz sposób na rozgrzanie się.
tradycyjny garnek do fondue - caquelon |
Tradycyjnie fondue jada się z bliskimi lub przyjaciółmi w większym gronie. Zazwyczaj przy jednym długim stole. Fondue spożywamy ze specjalnego garnka [caquelon] za pomocą specjalnych widelczyków. W ciepłej masie serowej znajdującej się wewnątrz garnka zanurzamy widelec wraz z nabitymi wcześniej na niego smakołykami. Mogą być to małe,marynowane cebulki, ogórki małosolne, ziemniaki w mundurkach, białe winogrona, pokrojona na małe kromki bagietka, czy papryka konserwowa. Receptury fondue różnią się w zależności od regionu. W niektórych miejscach jako dodatek do fondue podawane jest mięso.
Tradycyjny garnek do fondue możemy kupić w wielu sklepach z artykułami AGD oraz podczas programów akcyjnych w dyskontach m.in. LIDL, czy ALDI.
Trzy sery, które najczęściej wykorzystywane są do przyrządzenia fondue to ementaler, gruyère, appenzeller. Ja osobiście przygotowując fondue wybieram zazwyczaj ementaler i gruyère, które bez problemu możemy kupić w Polsce np. w sklepach sieci Lidl.
źródło |
Na terenie Szwajcarii możemy kupić sery wykorzystywane do fondue praktycznie w każdym sklepie. Wiele supermarketów oferuje gotowe mieszanki serów do fondue, które wystarczy tylko podgrzać w garnku do fondue.
Składniki:
- 250 g sera gruyère albo appenzeller
- 250 g sera ementaler
- 300 ml białego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu, soli i gałki muszkatołowej
- 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3 bagietki
- cebulki marynowane
- ogórki małosolne
- papryka konserwowa
Garnek należy przetrzeć ząbkiem czosnku, następnie dodać sery i wlać białe wino. Roztapiać składniki na średnim ogniu stale mieszając. Po kilku minutach dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszać, aż do połączenia się składników. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać wraz z przygotowanymi dodatkami: bagietką, ziemniakami, papryką. Najlepiej smakuje wraz z białym, schłodzonym winem.
Komentarze
Prześlij komentarz