Glühwein - niemiecki napój świąteczny
Na co dzień
nie jestem wielkim miłośnikiem alkoholu. Bardziej lubię próbować, poznawać nowe
smaki w rozsądnych ilościach i właśnie w okresie świątecznym mam do tego
idealną okazję. Od kilku lat staram się przynajmniej raz w czasie adwentu
wybrać na jarmark bożonarodzeniowy do Austrii lub Niemiec, a czym byłby jarmark
bożonarodzeniowy bez słynnego Glühwein ?
Glühwein - to rodzaj grzanego wina,
nazywanego potocznie grzańcem. Najczęściej przyrządzany jest na bazie
czerwonego wina, choć coraz częściej wykorzystywane jest również białe wino.
Podgrzewamy trunek wraz z miodem, laską cynamonu, goździkami i innymi
przyprawami korzennymi.
Glühwein jest świetnym sposobem na rozgranie
się podczas długich, zimowych spacerów. Każdy turysta przybywający na jarmark
bożonarodzeniowy powinien chociaż raz spróbować Glühwein. Tym
bardziej, że nie tylko grzaniec, który podawany jest w wielu wariantach
smakowych (również w wersji bez alkoholu) cieszy się popularnością, lecz
również, ceramiczne kubeczki w których jest serwowany.
Każdy Weihnachtsmarkt ma
co w swojej ofercie każdego roku inny wzór kubeczka, często z wygrawerowanym
rokiem. Do ceny wina doliczana jest kaucja za kubek. Jeśli po wypiciu wina
zdecydujemy się na oddanie kubka, dostaniemy pieniądze z kaucji z powrotem.
Jeśli jednak zostawimy go dla siebie, będziemy mieli piękną pamiątkę. Ja
osobiście zbieram kubki z każdego jarmarku, by móc stworzyć z nich kolekcję i
wykorzystywać je do serwowania grzanego wina w zaciszu domowym.
Przygotowałam
dla Was prosty przepis na domowy Glühwein. Przepis
ten uległ modyfikacjom, dzięki którym grzane wino jest wyjątkowo łatwe w
przygotowaniu.
Przepis
na Glühwein:
1
butelka dobrej jakości wina (ja wybiera zazwyczaj wybieram wino pół - słodkie)
1
szklanka wody
1/2
pomarańczy
2
szczypty cynamonu lub 1 laska cynamonu
2
-3 goździki
łyżka
miodu (opcjonalnie)
Sposób
przygotowania:
Do dużego,
wysokiego garnka wlewamy wino oraz wodę. Podgotowujemy na małym ogniu.
Następnie dodajemy cynamon, goździki, miód oraz plasterki pomarańczy. Całość
podgrzewać jeszcze około 7 - 8 min. Pod koniec wyjmujemy z garnka goździki,
plastry pomarańczy. Wino grzane podajemy najlepiej w ceramicznych kubeczkach,
które możemy udekorować plasterkami cytryny lub pomarańczy.
Według
przepisu ilość wina odpowiada porcjom dla 3 osób. Ale wszystko zależy od
możliwości naszych biesiadników.
Komentarze
Prześlij komentarz