Glühwein - niemiecki napój świąteczny

Na co dzień nie jestem wielkim miłośnikiem alkoholu. Bardziej lubię próbować, poznawać nowe smaki w rozsądnych ilościach i właśnie w okresie świątecznym mam do tego idealną okazję. Od kilku lat staram się przynajmniej raz w czasie adwentu wybrać na jarmark bożonarodzeniowy do Austrii lub Niemiec, a czym byłby jarmark bożonarodzeniowy bez słynnego Glühwein ?

 

Glühwein - to rodzaj grzanego wina, nazywanego potocznie grzańcem. Najczęściej przyrządzany jest na bazie czerwonego wina, choć coraz częściej wykorzystywane jest również białe wino. Podgrzewamy trunek wraz z miodem, laską cynamonu, goździkami i innymi przyprawami korzennymi. 

Glühwein jest świetnym sposobem na rozgranie się podczas długich, zimowych spacerów. Każdy turysta przybywający na jarmark bożonarodzeniowy powinien chociaż raz spróbować Glühwein. Tym bardziej, że nie tylko grzaniec, który podawany jest w wielu wariantach smakowych (również w wersji bez alkoholu) cieszy się popularnością, lecz również, ceramiczne kubeczki w których jest serwowany.

 

Każdy Weihnachtsmarkt ma co w swojej ofercie każdego roku inny wzór kubeczka, często z wygrawerowanym rokiem. Do ceny wina doliczana jest kaucja za kubek. Jeśli po wypiciu wina zdecydujemy się na oddanie kubka, dostaniemy pieniądze z kaucji z powrotem. Jeśli jednak zostawimy go dla siebie, będziemy mieli piękną pamiątkę. Ja osobiście zbieram kubki z każdego jarmarku, by móc stworzyć z nich kolekcję i wykorzystywać je do serwowania grzanego wina w zaciszu domowym.

 

Przygotowałam dla Was prosty przepis na domowy Glühwein. Przepis ten uległ modyfikacjom, dzięki którym grzane wino jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu.

 

Przepis na Glühwein:

 1 butelka dobrej jakości wina (ja wybiera zazwyczaj wybieram wino pół - słodkie)

 1 szklanka wody

 1/2 pomarańczy

 2 szczypty cynamonu lub 1 laska cynamonu

 2 -3  goździki

 łyżka miodu  (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

 

Do dużego, wysokiego garnka wlewamy wino oraz wodę. Podgotowujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon, goździki, miód oraz plasterki pomarańczy. Całość podgrzewać jeszcze około 7 - 8 min. Pod koniec wyjmujemy z garnka goździki, plastry pomarańczy. Wino grzane podajemy najlepiej w ceramicznych kubeczkach, które możemy udekorować plasterkami cytryny lub pomarańczy.

 

Według przepisu ilość wina odpowiada porcjom dla 3 osób. Ale wszystko zależy od możliwości naszych biesiadników.



Jeśli spodobał ci się mój post - podziel się nim ze znajomymi lub zostaw komentarz ;-)






Komentarze