Ameisenkuchen - ciasto idealne na Wielkanoc
Ameisenkuchen, czyli w tłumaczeniu na język polski, ciasto mrówkowe ! Nie, nie...w składnikach nie ma mrówek. Jest za to posypka czekoladowa i likier jajeczny. Wykonanie tego ciasta jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Osobiście przygotowuje je od kilku lat na Wielkanoc. Przepis na nie znalazłam kilka lat temu w jednej z niemieckich gazet i od razu zaciekawiła mnie jego nazwa. Musiałam spróbować, i nie myliłam się ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne dzięki likierowi, ma głęboki smak czekolady dzięki czekoladowej posypce. Przygotowuje się je równie szybko, jak szybko znika z wielkanocnego stołu. Nie zmarnuje się nawet kawałek !
Składniki:
- 180 g cukru
- 350 ml likieru jajecznego
- 50 ml rumu
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 100 g posypki czekoladowej
- masło do natłuszczenia formy
- gotowy biały lukier lub polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
- Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, następnie dodać jajka, wlać likier jajeczny i rum, dodać masło, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksować na najwyższych obrotach.
- Do przygotowanej masy wsypać posypkę czekoladową i delikatnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
- Blaszaną foremkę wysmarować tłuszczem, następnie wlać ciasto.
- Piec ok. 60 min.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Udekorować polewą czekoladową lub białym lukrem wedle uznania.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz