Ameisenkuchen - ciasto idealne na Wielkanoc

Ameisenkuchen, czyli w tłumaczeniu na język polski, ciasto mrówkowe ! Nie, nie...w składnikach nie ma mrówek. Jest za to posypka czekoladowa i likier jajeczny. Wykonanie tego ciasta jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Osobiście przygotowuje je od kilku lat na Wielkanoc. Przepis na nie znalazłam kilka lat temu w jednej z niemieckich gazet i od razu zaciekawiła mnie jego nazwa. Musiałam spróbować, i nie myliłam się ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne dzięki likierowi, ma głęboki smak czekolady dzięki czekoladowej posypce. Przygotowuje się je równie szybko, jak szybko znika z wielkanocnego stołu. Nie zmarnuje się nawet kawałek !


Składniki:
  • 180 g cukru 
  • 350 ml likieru jajecznego
  • 50 ml rumu
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g posypki czekoladowej
  • masło do natłuszczenia formy
  • gotowy biały lukier lub polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
  1. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, następnie dodać jajka, wlać likier jajeczny i rum, dodać masło, proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksować na najwyższych obrotach.
  2. Do przygotowanej masy wsypać posypkę czekoladową i delikatnie wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
  4. Blaszaną foremkę wysmarować tłuszczem, następnie wlać ciasto.
  5. Piec ok. 60 min.
  6. Odstawić do wystygnięcia.
  7. Udekorować polewą czekoladową lub białym lukrem wedle uznania.
Smacznego !




Komentarze