Linzer Augen - przepis na austriackie ciasteczka świąteczne z marmoladą

                                      

Linzer Augen to typowe austriackie ciasteczka pochodzące z miasta Linz. Niezwykle popularne w okresie Bożego Narodzenia. Charakteryzuje je maślany smak, kruchość i nutka cynamonu, skórki z cytryny. Pierwotny wygląd ciastek to okrągła form z trzema oczkami w środku ciasteczka. Obecnie coraz więcej ciasteczek wypiekanych jest z gwiazdką, serduszkiem, czy jednym oczkiem.
Linzer Augen są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Potrzebujemy do ich przygotowania podstawowych składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Ponadto warto zaopatrzyć się w specjalne w foremki do wykrawania ciasteczek, ja wybrałam te z tegorocznej kolekcji Tchibo.







Składniki:

  • 300g masła
  • 400g mąki
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z cytryny
  • 2 białka
  • konfitura ze śliwek/ malin/ truskawek (wedle uznania)
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z pokrojonym na kawałki masłem, startą skórką z cytryny, cynamonem, cukrem, szczyptą soli i białkami. Ciasto należy zagnieść i owinąć folią spożywczą. Następnie schłodzić w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na średnicę około 3mm. następnie za pomocą foremek wykrajamy kształty ciastek. Linzer Augen należy piec w temperaturze około 180 C przez 10 min. Ostygnięte ciastka przekładamy konfiturą oraz posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Komentarze