Linzer Augen - przepis na austriackie ciasteczka świąteczne z marmoladą
Linzer Augen to typowe austriackie ciasteczka pochodzące z miasta Linz. Niezwykle popularne w okresie Bożego Narodzenia. Charakteryzuje je maślany smak, kruchość i nutka cynamonu, skórki z cytryny. Pierwotny wygląd ciastek to okrągła form z trzema oczkami w środku ciasteczka. Obecnie coraz więcej ciasteczek wypiekanych jest z gwiazdką, serduszkiem, czy jednym oczkiem.
Linzer Augen są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Potrzebujemy do ich przygotowania podstawowych składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Ponadto warto zaopatrzyć się w specjalne w foremki do wykrawania ciasteczek, ja wybrałam te z tegorocznej kolekcji Tchibo.
Składniki:
- 300g masła
- 400g mąki
- 150g cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- starta skórka z cytryny
- 2 białka
- konfitura ze śliwek/ malin/ truskawek (wedle uznania)
- cukier puder do posypania ciastek
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z pokrojonym na kawałki masłem, startą skórką z cytryny, cynamonem, cukrem, szczyptą soli i białkami. Ciasto należy zagnieść i owinąć folią spożywczą. Następnie schłodzić w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na średnicę około 3mm. następnie za pomocą foremek wykrajamy kształty ciastek. Linzer Augen należy piec w temperaturze około 180 C przez 10 min. Ostygnięte ciastka przekładamy konfiturą oraz posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz