Lumumba - przepis na gorące kakao z rumem
Jarmarki bożonarodzeniowe oferują nam bogaty wybór ciepłych napoi i przekąsek. Do ulubionych napojów zaliczamy m.in. Glühwein, Feuerzangenbowle, Eierlikör i wiele innych. Dziś przygotowałam dla was do nowy wpis z przepisem na napój o nazwie Lumumba. Przyznam, że do skosztowania tego napoju skusiła mnie oryginalna nazwa. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a łyk tego gorącego napoju może sprawić, że poczujemy się jak na jarmarku bożonarodzeniowym. Lumumba jest idealna do picia na długie świąteczne i zimowe wieczory.
Składniki:
(na około 2 szklanki o pojemności 250 ml)
- 400 ml mleka
- 2 łyżki kakao do picia
- 40 ml białego rumu
- kilka kostek czekolady lub czekoladowa posypka do dekoracji
- 75 g bitej śmietany
Przygotowanie:
Mleko zagotować w garnku następnie dodać 2 łyżki kakao cały czas mieszając. Następnie dodać rum i całość wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Gorące kakao przelać do kubków oraz udekorować bitą śmietaną i czekoladą lub posypką. Podawać gorące.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz