Lumumba - przepis na gorące kakao z rumem

Jarmarki bożonarodzeniowe oferują nam bogaty wybór ciepłych napoi i przekąsek.  Do ulubionych napojów zaliczamy m.in. Glühwein, Feuerzangenbowle, Eierlikör i wiele innych. Dziś przygotowałam dla was do nowy wpis z przepisem na napój o nazwie Lumumba. Przyznam, że do skosztowania tego napoju skusiła mnie oryginalna nazwa. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a łyk tego gorącego napoju może sprawić, że poczujemy się jak na jarmarku bożonarodzeniowym. Lumumba jest idealna do picia na długie świąteczne i zimowe wieczory.



Składniki:

(na około 2 szklanki o pojemności 250 ml)

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki kakao do picia
  • 40 ml białego rumu
  • kilka kostek czekolady lub czekoladowa posypka do dekoracji
  • 75 g bitej śmietany
Przygotowanie:

Mleko zagotować w garnku następnie dodać 2 łyżki kakao cały czas mieszając. Następnie dodać rum i całość wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Gorące kakao przelać do kubków oraz udekorować bitą śmietaną i czekoladą lub posypką. Podawać gorące.

Smacznego!



Komentarze