In der Weihnachtsbäkerei: "Zimtsterne" - cynamonowe gwiazdki

Cynamonowe gwiazdki (niem. Zimtsterne) to jedne z najsmaczniejszych ciasteczek niemieckich, pieczonych w okresie Bożego Narodzenia. Są nie zwykle proste w wykonaniu ! Do ich wykonania potrzebujemy podstawowych składników, które znajdziemy w każdej kuchni. 




Składniki:
  • 300 g cukru pudru (dodatkowo cukier puder do posypania)
  • 3 białka
  • 350 g zmielonych orzechów lub migdałów (ja osobiście używam migdałów)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:

1. W misce mieszamy migdały wraz cynamonem

2. Dwa białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy 200 g cukru pudru ciągle mieszając

3. Białka z cukrem pudrem i szczyptą soli łączymy z cynamonem i migdałami, delikatnie mieszając

4. Wymieszaną masę zagniatamy rękami (ciasto powinno być lekko klejące)

5. Ciasto rozwałkowujemy na blacie, posypanym cukrem pudrem

6. Metalową foremką wycinamy gwiazdki (ja wybrałam foremkę w dwóch rozmiarach)

7. Wycięte gwiazdki układamy na blasze do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia

8. Białko ubijamy na sztywno, dodając następnie 100g cukru pudru

9. Gwiazdki smarujemy masą bezową

10. Gwiazdki pieczemy w dolnej części piekarnika, w temperaturze 150°C przez ok. 13 - 15 minut

11. Ciastka należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu np. w metalowej puszce


* (osobiście zamiast masy bezowej posmarowałam upieczone gwiazdki lukrem królewskim)








Komentarze