In der Weihnachtsbäkerei: "Vanillekipferl" - waniliowe księżyce

Vanillekipferl - to jedne z najpopularniejszych ciasteczek niemieckich, pieczonych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Swoim kształtem przypominają półksiężyce, wypełnione mielonymi migdałami i orzechami laskowymi, otoczone cukrem. Są również popularne w Austrii, z której pochodzą.  Według legendy powstały w Wiedniu, w trakcie Bitwy pod Wiedniem w 1683 roku. Półksiężyce miały symbolizować Turcję, a ich spożycie - pokonanie wroga. 
Ich przygotowanie jest nie zwykle proste. W krajach niemieckojęzycznych możemy je kupić w cukierniach i sklepach również poza okresem świątecznym. 




Osobiście próbowałam ich po raz pierwszy w ubiegłym roku, podczas pobytu na jarmarkach bożonarodzeniowych w Lipsku. Są bardzo delikatne i mają maślany smak. Doskonale polecam do grzanego wina. Smakują przepysznie. Bardzo polecam !

Do ich upieczenia użyłam silikonowej maty z Tchibo, która została stworzona specjalnie do przygotowywania waniliowych półksiężycy . Dzięki niej przygotowanie ciastek jest znacznie prostsze, a ciasteczka mają pożądany kształt. 

Tutaj kupisz matę do wypiekania Vanillekipferl 




Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 40g cukru
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 75g cukru pudru
  • 40g zmielonych migdałów
  • 35g orzechów laskowych
Sposób wykonania:

1. Masło kroimy na małe kawałki, kostki. Następnie dodajemy mąkę pszenną, zmielone migdały i orzechy, dwie łyżeczki cukru waniliowego, cukier, żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto przez około 3 - 5 minut. Owijamy ciasto folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy z niego wałek o grubości ok.1-1,5 cm

3. Kroimy wałek na kawałki o długości 5 - 6 cm

4. Kawałki ciasta wyginamy, aby powstał księżyc

5. Uformowane kawałki ciasta układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem

6. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 12 minut, do momentu, aż ciastka lekko się zarumienią

7. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu ciastka są zbyt kruche i łamią się

8. Cukier puder mieszamy wraz z pozostałą częścią cukru waniliowego 

9. Po wystygnięciu ciastka obtaczamy w cukrze 

10. Ciasteczka przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu (najlepiej w metalowej puszcze lub w słoiku)

Smacznego !





Komentarze