In der Weihnachtsbäkerei: "Vanillekipferl" - waniliowe księżyce
Vanillekipferl - to jedne z najpopularniejszych ciasteczek niemieckich, pieczonych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Swoim kształtem przypominają półksiężyce, wypełnione mielonymi migdałami i orzechami laskowymi, otoczone cukrem. Są również popularne w Austrii, z której pochodzą. Według legendy powstały w Wiedniu, w trakcie Bitwy pod Wiedniem w 1683 roku. Półksiężyce miały symbolizować Turcję, a ich spożycie - pokonanie wroga.
Ich przygotowanie jest nie zwykle proste. W krajach niemieckojęzycznych możemy je kupić w cukierniach i sklepach również poza okresem świątecznym.
Osobiście próbowałam ich po raz pierwszy w ubiegłym roku, podczas pobytu na jarmarkach bożonarodzeniowych w Lipsku. Są bardzo delikatne i mają maślany smak. Doskonale polecam do grzanego wina. Smakują przepysznie. Bardzo polecam !
Do ich upieczenia użyłam silikonowej maty z Tchibo, która została stworzona specjalnie do przygotowywania waniliowych półksiężycy . Dzięki niej przygotowanie ciastek jest znacznie prostsze, a ciasteczka mają pożądany kształt.
Tutaj kupisz matę do wypiekania Vanillekipferl
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 40g cukru
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 75g cukru pudru
- 40g zmielonych migdałów
- 35g orzechów laskowych
Sposób wykonania:
1. Masło kroimy na małe kawałki, kostki. Następnie dodajemy mąkę pszenną, zmielone migdały i orzechy, dwie łyżeczki cukru waniliowego, cukier, żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto przez około 3 - 5 minut. Owijamy ciasto folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy z niego wałek o grubości ok.1-1,5 cm
3. Kroimy wałek na kawałki o długości 5 - 6 cm
4. Kawałki ciasta wyginamy, aby powstał księżyc
5. Uformowane kawałki ciasta układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem
6. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 12 minut, do momentu, aż ciastka lekko się zarumienią
7. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu ciastka są zbyt kruche i łamią się
8. Cukier puder mieszamy wraz z pozostałą częścią cukru waniliowego
9. Po wystygnięciu ciastka obtaczamy w cukrze
10. Ciasteczka przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu (najlepiej w metalowej puszcze lub w słoiku)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz