Język niemiecki w kuchni - słownictwo
die Küche - kuchnia
kochen - gotować
das Kochen - gotowanie
der Koch/ die Köchin - kucharz/ kucharka
braten - smażyć
backen - piec
schneiden - kroić
reiben - trzeć
pellen/ schälen - obierać
grillen - grilować
herstellen - produkować
teilen - dzielić, podzielić
salzen - posolić
frittieren - smażyć w głębokim tłuszczu
flambieren - flambirować
marinieren - marynować
hacken - siekać
räuchern - wędzić
dämpfen - gotować na parze
anbraten - przysmażyć
portionieren - porcjować
garnieren - garnirować
panieren - panierować
bestreichen - posmarować
den Teig kneten - zagnieść ciasto
haltbar machen - konserwować
garen - dogotowywać
schmelzen, auftauen - roztopić
Hefe einbröseln - rozkruszyć drożdże
mischen - mieszać
mit Dampf kochen - gotować na parze
etwas in Scheiben schneiden - kroić coś w plasterki
etwas in Würfel schneiden - kroić coś w kostkę
etwas in Stücke schneiden - kroić coś na kawałki
zum Kochen bringen - doprowadzić do wrzenia
schlagen - ubijać
pfeffern - doprawiać pieprzem
blanchieren - blanszować
den Tisch decken - nakrywać do stołu
mixen - miksować
zerkleinern - rozdrobnić
den Kuchen backen - piec ciasto
den Teig rollen - rozwałkować ciasto
auftauen - rozmrażać
mariniert - marynowany
würzen - przyprawiać
überbacken - zapiekać
übergießen - zalać
auf Backpapier setzen - wyłożyć na papier
der Topf - garnek
das Besteck - sztućce
das Messer - nóż
die Gabel - widelec
der Löffel - łyżka
abwaschen - opłukać
schmecken - smakować
etwas warm machen - coś odgrzać
auf dem Tablett bringen - przynieść coś na tacy
einsalzen - solić coś w celu zakonserwowania
knusprig - chrupiący
klebrig - kleisty
frisch - świeży
hart - twardy
homogenisiert - homogenizowany
der Teller - talerz
der Becher - kubek
das Glas - szkło, szklanka, kieliszek
das Weinglas - kieliszek do wina
der Mixer - mikser
der Ofen - piekarnik
der Backofen - piekarnik
der Wasserkocher - czajnik
die Kaffeemaschine - ekspres do kawy
die Küchenzubehör - wyposażenie kuchni
die Reibe - tarka
das Sieb - sitko
der Wok - wok
die Pfanne - patelnia
die Bratpfanne - patelnia do smażenia
die Mikrowelle - kuchenka mikrofalowa
der Toaster - toster
das Geschirrspüler - zmywarka
das Brett - deska
der Kühlschrank - lodówka
das Gemüsefach - pojemnik na warzywa
das Eisfach - kostkarka do lodu
der Gefrier - Kühlschrank - chłodziarko - zamrażarka
das Gefrierfach - zamrażarka
die Teigrolle - wałek do ciasta
der Tortenheber - łopatka do tortu
die Knoblauchpresse - praska do czosnku
der Fleischwolf - maszynka do mielenia mięsa
der Fleischklopfer - tłuczek do mięsa
die Schürze - fartuch kuchenny
der Topfhandschuh - rękawica kuchenna
der Mörser - moździerz
der Dosenöffner - otwieracz do puszek
das feuerfeste Gefäß - naczynie żaroodporne
der Eierschneider - krajalnica do jajek
der Entsafter - sokowirówka
die Nudelzange - szczypce do makaronu
der Eierkocher - urządzenie do gotowania jajek
die Eismaschine - maszyna do lodów
der Pfannenwender - łopatka do przewracania
das Hackmesser - tasak
der Holzlöffel - łyżka drewniana
der Schöpflöffel - łyżka wazowa
der Apfelstecher - wydrążacz do jabłek
der Handmixer - mikser ręczny
der Standmixer - mikser kielichowy
das Waffeleisen - gofrownica
die Brotschneidemaschine - krajalnica do chleba
der Pürierstab - blender
der Trichter - lejek
der Salzstreuer - solniczka
der Zuckerstreuer - cukierniczka
die Gebäckzange - szczypce piekarnicze
der Gewürzständer - stojak na przyprawy
der Topflappen - łapka do garnków
die Zitronenpresse - wyciskarka do cytryn
das Gewürzglas - słoiczek na przyprawy
der Abtropfständer - suszarka na naczynia
das Abwaschbecken/das Spülbecken - zlewozmywak
das Backpapier - papier do pieczenia
das Backblech - blacha do pieczenia
die Salatschleuder - wirówka do sałaty
der Sparschäler - obieraczka do warzyw i owoców
die Geschirrtücher - ściereczki do naczyń
die Kasserolle - rondel
der Apfelstecher - wydrążacz do jabłek
der Portionierer - łyżka do porcjowania
der Schmortopf - garnek do duszenia
das Abkühlgitter - podstawka pod gorące naczynia
das Kochfeld - płyta grzejna
das Abtropfbrett - ociekacz
der Dunstabzug - wyciąg
die Schneide - ostrze
die Arbeitsfläche - blat
zerkochen - rozgotować
zerkocht - rozgotowany
verkochen - rozgotować
verkocht - rozgotowany
versüßen - osłodzić
das Brotmesser - nóż do chleba
das Buttermesser - nóż do masła
das Fischmesser - nóż do ryb
das Käsemesser - nóż do sera
das Gemüsemesser - nóż do warzyw
erhitzen - podgrzać
dünsten - dusić (potrawy)
pökeln - peklować
verrühren - wymieszać
auf kleiner Flamme garen - gotować na małym ogniu
aufkochen - doprowadzić do wrzenia
zerquetschen - miażdżyć
zerstückeln - ciąć
zerdrücken - miażdżyć
verdünnen - rozpuszczać
bitter - gorzki
roh - surowy
ranzig - zjełczały
saftig - soczysty
mürbe - kruchy
scharf - ostry
sauer - kwaśny
salzig - słony
abgestanden - zwietrzały
süß - słodki
das Küchenmesser - nóż kuchenny
der Messerschärfer - ostrzałka do noży
der Spieß - rożen
der Stößel - tłuczek
der Schäler - nożyk do obierania warzyw i owoców
der Teigschaber - łopatka
der Durchschlag - druszlak
der Servierlöffel - łyżka do nakładania potraw
der Kartoffelstampfer - ubijak do ziemniaków
der Flaschenöffner - otwieracz do butelek
die Kuchenform - forma do ciasta
die Obstkuchenform - forma do tarty
das Nudelholz - wałek do ciasta
der Messbecher - dzbanek z miarką
die Törtchenform - blacha do pieczenia babeczek
die Karaffe - karafka
der Eierbecher - kieliszek do jajek
die Teekanne - dzbanek do herbaty
das Kännchen - dzbanuszek
die Pfeffermühle - młynek do pieprzu
das Essen zubereiten - przyrządzać jedzenie
verdunsten - odparować
verdampfen - odparować
spülen - opłukać
mit Zucker bestreuen - posypać cukrem
die Zuckerdose - cukierniczka
die Grillpfanne - patelnia grillowa
der Korkenzieher - korkociąg
der Schneebesen - trzepaczka
der Schaumlöffel - łyżka cedzakowa
der Eislöffel - łyżka do lodów
der Salatlöffel - łyżka do sałatki
der Kaffeelöffel - łyżeczka do kawy
der Kaviarlöffel - łyżeczka do kawy
das Essstäbchen - pałeczki do sushi
der Milchschaum - pianka mleczna
der Essteller - talerz płaski
der Beilagenteller - talerzyk mniejszy
Milch aufschäumen - spienić mleko
der Milchschäumer - urządzenie do spieniania mleka
koffeinfrei - bezkofeinowy
der Rohzucker - cukier trzcinowy
das Hackmesser - tasak
der Honiglöffel - łyżeczka do miodu
der Teelöffel - łyżeczka do herbaty
paniert - panierowany
gedünstet - duszony
gefüllt - panierowany
verdünnt - rozcieńczony
etwas mit etwas füllen - coś faszerować czymś
die Obstschale - patera na owoce
das Brot schmieren - smarować chleb
eindicken - zagęszczać
den Kuchen aprikotieren - posmarować ciasto konfiturą
glasieren/ mit Zuckerguss überziehen - lukrować
der Deckel - pokrywka
die Haushaltwaage - waga kuchenna
der Wasserhahn - kran
die Schüssel - miska
die Spülmaschine - zmywarka
die Küchenmaschine - robot kuchenny
die Mixerschüssel - miska do mixera
die Aufflaufform - naczynie do zapiekania
das Aufflaufförmchen - foremka do zapiekania
Komentarze
Prześlij komentarz