Język niemiecki w kuchni - słownictwo



die Küche - kuchnia

kochen - gotować

das Kochen - gotowanie

der Koch/ die Köchin - kucharz/ kucharka

braten - smażyć

backen - piec

schneiden - kroić

reiben - trzeć

pellen/ schälen - obierać

grillen - grilować

herstellen - produkować

teilen - dzielić, podzielić

salzen - posolić

frittieren - smażyć w głębokim tłuszczu

flambieren - flambirować

marinieren - marynować

hacken - siekać

räuchern - wędzić

dämpfen - gotować na parze

anbraten - przysmażyć

portionieren - porcjować

garnieren - garnirować

panieren - panierować

bestreichen - posmarować

den Teig kneten - zagnieść ciasto 

haltbar machen - konserwować

garen - dogotowywać

schmelzen, auftauen - roztopić

Hefe einbröseln - rozkruszyć drożdże 

mischen - mieszać

mit Dampf kochen - gotować na parze

etwas in Scheiben schneiden - kroić coś w plasterki

etwas in Würfel schneiden - kroić coś w kostkę

etwas in Stücke schneiden - kroić coś na kawałki

zum Kochen bringen - doprowadzić do wrzenia

schlagen - ubijać

pfeffern - doprawiać pieprzem

blanchieren - blanszować

den Tisch decken - nakrywać do stołu

mixen - miksować

zerkleinern - rozdrobnić

den Kuchen backen - piec ciasto

den Teig rollen - rozwałkować ciasto

auftauen - rozmrażać

mariniert - marynowany

würzen - przyprawiać

überbacken - zapiekać

übergießen - zalać

auf Backpapier setzen - wyłożyć na papier

der Topf - garnek

das Besteck - sztućce

das Messer - nóż

die Gabel - widelec

der Löffel - łyżka

abwaschen - opłukać

schmecken - smakować

etwas warm machen - coś odgrzać

auf dem Tablett bringen - przynieść coś na tacy

einsalzen - solić coś w celu zakonserwowania

knusprig - chrupiący

klebrig - kleisty

frisch - świeży

hart - twardy

homogenisiert - homogenizowany

der Teller - talerz

der Becher - kubek

das Glas - szkło, szklanka, kieliszek

das Weinglas - kieliszek do wina

der Mixer - mikser

der Ofen - piekarnik

der Backofen - piekarnik

der Wasserkocher - czajnik

die Kaffeemaschine - ekspres do kawy

die Küchenzubehör - wyposażenie kuchni

die Reibe - tarka

das Sieb - sitko

der Wok - wok

die Pfanne - patelnia

die Bratpfanne - patelnia do smażenia

die Mikrowelle - kuchenka mikrofalowa 

der Toaster - toster

das Geschirrspüler - zmywarka

das Brett - deska

der Kühlschrank - lodówka

das Gemüsefach - pojemnik na warzywa

das Eisfach - kostkarka do lodu

der Gefrier - Kühlschrank - chłodziarko - zamrażarka

das Gefrierfach - zamrażarka

die Teigrolle - wałek do ciasta

der Tortenheber - łopatka do tortu

die Knoblauchpresse - praska do czosnku

der Fleischwolf - maszynka do mielenia mięsa

der Fleischklopfer - tłuczek do mięsa

die Schürze - fartuch kuchenny

der Topfhandschuh - rękawica kuchenna

der Mörser - moździerz

der Dosenöffner - otwieracz do puszek

das feuerfeste Gefäß  - naczynie żaroodporne

der Eierschneider - krajalnica do jajek

der Entsafter - sokowirówka

die Nudelzange - szczypce do makaronu

der Eierkocher - urządzenie do gotowania jajek

die Eismaschine - maszyna do lodów

der Pfannenwender - łopatka do przewracania

das Hackmesser - tasak

der Holzlöffel - łyżka drewniana

der Schöpflöffel - łyżka wazowa

der Apfelstecher - wydrążacz do jabłek

der Handmixer - mikser ręczny

der Standmixer - mikser kielichowy

das Waffeleisen - gofrownica

die Brotschneidemaschine - krajalnica do chleba

der Pürierstab - blender

der Trichter - lejek

der Salzstreuer - solniczka

der Zuckerstreuer - cukierniczka

die Gebäckzange - szczypce piekarnicze

der Gewürzständer - stojak na przyprawy

der Topflappen - łapka do garnków

die Zitronenpresse - wyciskarka do cytryn

das Gewürzglas - słoiczek na przyprawy

der Abtropfständer - suszarka na naczynia

das Abwaschbecken/das Spülbecken - zlewozmywak

das Backpapier - papier do pieczenia

das Backblech - blacha do pieczenia

die Salatschleuder - wirówka do sałaty

der Sparschäler - obieraczka do warzyw i owoców

die Geschirrtücher - ściereczki do naczyń

die Kasserolle - rondel

der Apfelstecher - wydrążacz do jabłek

der Portionierer - łyżka do porcjowania

der Schmortopf - garnek do duszenia

das Abkühlgitter - podstawka pod gorące naczynia

das Kochfeld - płyta grzejna

das Abtropfbrett - ociekacz

der Dunstabzug - wyciąg

die Schneide - ostrze

die Arbeitsfläche - blat

zerkochen - rozgotować

zerkocht - rozgotowany

verkochen - rozgotować

verkocht - rozgotowany

versüßen - osłodzić

das Brotmesser - nóż do chleba

das Buttermesser - nóż do masła

das Fischmesser - nóż do ryb

das Käsemesser - nóż do sera

das Gemüsemesser - nóż do warzyw

erhitzen - podgrzać

dünsten - dusić (potrawy)

pökeln - peklować

verrühren - wymieszać

auf kleiner Flamme garen - gotować na małym ogniu

aufkochen - doprowadzić do wrzenia

zerquetschen - miażdżyć

zerstückeln - ciąć

zerdrücken - miażdżyć

verdünnen - rozpuszczać

bitter - gorzki

roh - surowy

ranzig - zjełczały 

saftig - soczysty

mürbe - kruchy

scharf - ostry

sauer - kwaśny

salzig - słony

abgestanden - zwietrzały

süß - słodki

das Küchenmesser - nóż kuchenny

der Messerschärfer - ostrzałka do noży

der Spieß - rożen

der Stößel - tłuczek

der Schäler - nożyk do obierania warzyw i owoców

der Teigschaber - łopatka

der Durchschlag - druszlak

der Servierlöffel - łyżka do nakładania potraw

der Kartoffelstampfer - ubijak do ziemniaków

der Flaschenöffner - otwieracz do butelek

die Kuchenform - forma do ciasta

die Obstkuchenform - forma do tarty

das Nudelholz - wałek do ciasta

der Messbecher - dzbanek z miarką

die Törtchenform - blacha do pieczenia babeczek 

die Karaffe - karafka

der Eierbecher - kieliszek do jajek

die Teekanne - dzbanek do herbaty

das Kännchen - dzbanuszek

die Pfeffermühle - młynek do pieprzu

das Essen zubereiten - przyrządzać jedzenie

verdunsten - odparować

verdampfen - odparować

spülen - opłukać

mit Zucker bestreuen - posypać cukrem 

die Zuckerdose - cukierniczka

die Grillpfanne - patelnia grillowa

der Korkenzieher - korkociąg

der Schneebesen - trzepaczka 

der Schaumlöffel - łyżka cedzakowa

der Eislöffel - łyżka do lodów

der Salatlöffel - łyżka do sałatki

der Kaffeelöffel - łyżeczka do kawy

der Kaviarlöffel - łyżeczka do kawy

das Essstäbchen - pałeczki do sushi

der Milchschaum - pianka mleczna

der Essteller - talerz płaski

der Beilagenteller - talerzyk mniejszy

Milch aufschäumen - spienić mleko

der Milchschäumer - urządzenie do spieniania mleka

koffeinfrei - bezkofeinowy

der Rohzucker - cukier trzcinowy

das Hackmesser - tasak

der Honiglöffel - łyżeczka do miodu

der Teelöffel - łyżeczka do herbaty

paniert - panierowany

gedünstet - duszony

gefüllt - panierowany

verdünnt - rozcieńczony

etwas mit etwas füllen - coś faszerować czymś

die Obstschale - patera na owoce

das Brot schmieren - smarować chleb

eindicken - zagęszczać 

den Kuchen aprikotieren - posmarować ciasto konfiturą

glasieren/ mit Zuckerguss überziehen - lukrować

der Deckel - pokrywka

die Haushaltwaage - waga kuchenna

der Wasserhahn - kran

die Schüssel - miska

die Spülmaschine - zmywarka

die Küchenmaschine - robot kuchenny

die Mixerschüssel - miska do mixera

die Aufflaufform - naczynie do zapiekania

das Aufflaufförmchen - foremka do zapiekania






Komentarze