Marillenknödel - przepis na austriackie knedle z morelami
Wakacje to idealny czas na przygotowywanie potraw z wykorzystaniem owoców sezonowych. Są one teraz tanie, łatwo dostępne i przede wszystkim smaczne! Na dzisiejszy obiad wybrałam morele, które o tej porze roku są niezwykle popularne w Austrii. Regiony takie jak: Styria, Voralberg, czy Dolina Wachau słyną z licznych szlaków morelowych, gdzie rosną drzewa morelowe. Owoce te możemy spotkać pod postacią ciasta z morelami, jogurtu, lodów, czy nawet likieru.
Dziś przedstawię wam przepis na klasyczne austriackie danie, czyli knedle z morelami (niem. Marillenknödel). Ciasto na knedle możemy przygotować na dwa sposoby: z ziemniakami lub twarogiem. Ja wybrałam wersję z twarogiem. Jest ona moim zdanie smaczniejsza i szybsza w przygotowaniu.
Składniki:
- 250g chudego twarogu
- 1 jajko
- 80g masła bądź margaryny
- szczypta soli
- 150g mąki
- 5 łyżek cukru pudru do posypania knedli
- 6 moreli
- 6 łyżeczek drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka masła
- 160g bułki tartej
Sposób przygotowania:
Morele należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół. Wymieszać twaróg, masło lub margarynę, jajko, szczyptę soli. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych kawałków i za pomocą posypanych mąką rąk wcisnąć każdy kawałek na płaski, okrągły krążek. Na kawałkach ciasta położyć dwie połówki moreli wsypując do środka łyżeczkę cukru. Następnie uformować knedle.
Knedle gotować w osolonej wodzie ok. 10 - 12 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
W tym samym czasie można podpiec bułkę tartą z masłem na patelni. Po ugotowaniu knedli należy obtoczyć je w bułce i posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz