Kaiserschmarrn - cesarski przysmak
Kaiserchmarrn, nazywany też ( Kaiserschmarren), "kaiser" - cesarski, "schmarrn" - bałagan, nieład. To popularne danie kuchni austriackiej. Ma postać grubego naleśnika lub omleta, porwanego na kawałki w trakcie smażenia.Według legend - ulubiony deser cesarza Franciszka Józefa, ale o tym później. Kaiserschmarrn może być podawane jako deser, danie główne, ale często można je kupić jako przekąskę w barach szybkiej obsługi.
Aby przygotować cesarski przysmak, nie potrzebujemy wyszukanych produktów, lecz to co zazwyczaj każdy z nas posiada we własnej kuchni.
Kaiserschmarrn to danie składające się z mąki pszennej, jaj, mleka, odrobiny soli i cukru pudru (czasami rodzynek). Po upieczeniu posypuje się cukrem pudrem.
Potrawę zazwyczaj podaje się z powidłami śliwkowymi. Osobiście, podczas pobytu w Wiedniu spotkałam Kaiserschmarrn podawane z sosem czekoladowym, waniliowym, słodką śmietaną, musem jabłkowym lub morelowym.
Współcześnie istnieje wiele przepisów które różnią się od siebie proporcjami składników lub dodatkami. Patelnie żeliwne zastępują patelnie teflonowe, niektórzy zaś przygotowują deser w piekarniku.
Istnieje wiele historii, mówiących o tradycji cesarskiego przysmaku, trudno jednak stwierdzić która z nich jest prawdziwa, a która to legenda.
- Jedna z historii głosi, że deser przygotowywany był z myślą o żonie cesarza, Elżbiecie Bawarskiej "Sisi", nazywając go "Kaiserinschmarrn". Jednakże teza ta, jest wysoce wątpliwa, ponieważ żona cesarza obsesyjnie dbała o linię i nie jadła słodyczy.
- Inna zaś, mówi o "Kaiserschmarrn", jako ulubionej potrawie cesarza, podawanej w królewsko - cesarskiej cukierni "Zauner" w Bad Ischl .
- Znana jest również historia, która opowiada o kucharzu przygotowującym naleśniki na cesarskim dworze. Niestety naleśniki nie udały się. Były za grube i niekształtne. Zdenerwowany kucharz zwolnił się z pracy i opuścił teren kuchni.Kamerdyner, będąc pewnym, że potrawa jest gotowa, poczęstował cesarza. Zdziwiony wyglądem dania Franciszek Józef zapytał: „ Co to za Schmarrn?” Kamerdyner odpowiedział „ Wasza wysokość to jest Kaisernschmarrn”.
- Kolejna legenda mówi o szkorbucie, który często dotykał mieszkańców Wiednia ze względu na niski poziom higieny i ograniczony dostęp do medycyny w tamtym okresie. Elżbieta Bawarska i Franciszek Józef często spożywali posiłki, które były odpowiednie dla wrażliwych przy szkorbucie dziąseł. Cesarski przysmak wydawał się idealnym.
Przepis na Kaiserschmarrn z marmoladą śliwkową
Kaiserschmarrn sprzedawane podczas jarmarku wielkanocnego "Ostermarkt" Wiedeń, kwiecień 2017 |
- 1 szklanka mleka
- 120 g mąki pszennej
- sól
- skórka z cytryny (opcjonalnie)
- cukier waniliowy
- 4 białka
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- cukier puder
Do miski należy wlać mleko, dodać mąkę, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i żółtka. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połączyć wszystkie składniki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Rozpuścić 2 łyżki masła wsypać rodzynki, smażyć na wolnym ogniu. Następnie wlać na patelnię przygotowane ciasto. Kiedy ciasto zacznie przywierać obrócić na drugą stronę. Zdjąć z palnika, kiedy ciasto po obu stronach będzie miało złocisto - brązowy kolor. Kiedy omlet ostygnie należy porwać go na mniejsze kawałki i ponownie wrzucić na 2 minuty na patelnie, dodać łyżkę masła. Podawać na ciepło z cukrem pudrem i marmoladą śliwkową.
Guten Appettit !
Komentarze
Prześlij komentarz